top of page
natuurlijk wasmiddel.jpg
Gezonde toast toppings

HEALTHY FOOD
= HEALTHY LIFE

Samen op weg naar
een gezonde levensstijl

We weten allemaal dat gezonde voeding belangrijk is. Het is de basis voor een gezond leven.

“Nothing is as good, as ‘being healthy’ feels” zegt Anthony Robins. “Gezondheid” zeggen we bij een drankje (ook als het een ongezond drankje is…), en bij nieuwjaar wensen we een goede gezondheid als het belangrijkste wat kan gewenst worden.

 

In de rubriek “Healthy Food” willen we graag onze visie geven over gezonde voeding; ons opzoekwerk met jullie delen, en weergeven hoe we dit in de praktijk omzetten.

Alhoewel er al heel wat over voeding en diëten werd geschreven, gaan we eerst op zoek naar wat de evolutie van de wetenschap ons heeft geleerd.

​

  • Hoe werkt een lichaam precies als je voeding tot je neemt?

  • Wat gebeurt er in je darmen?

  • Waar bevindt zich je immuunsysteem precies en hoe kan je dit versterken?

  • Is er een verband tussen je hersenen en je darmen en communiceren die met elkaar?

  • Kan je via je darmen ook beïnvloeden wat er in je hersenen plaats vindt? Is er combinatie tussen “lichaam en geest” op die manier?

 

De recente wetenschap hecht bij voeding veel belang aan deze (en veel meer) vragen. Deze vormt voor ons de vertrekbasis voor gezonde voeding.

Maar daarnaast hebben we ook onze “goestingskes”, vinden we ook sommige dingen lekker en andere minder. Kunnen we beiden met elkaar verenigen?

gezond dieet

Laat ons eerst wat duidelijkheid scheppen, want er zijn zoveel verschillende opinies over gezonde voeding en gezond leven.

​

  • we gaan op zoek naar gezondheid voor lichaam en geest, en hoe deze gelinkt is aan gezonde voeding

​​

  • vanaf onze geboorte hebben we een rugzakje mee via onze genen en DNA. Daarin zitten een aantal kenmerken die mede ons toekomstig leven/gezondheid zullen bepalen. Maar eens losgekoppeld van de moederschoot, zijn zowel voeding als opvoeding de elementen die onze gezondheid mee verder zullen bepalen.

 

​We starten in dit artikel alvast met enkele DO’s en DONT’s, wat axioma’s die we vooraf al even meegeven. Al een heel lijstje van basisregels waar je je hopelijk in kan vinden. Wij zullen deze alvast volgen in onze reis naar een gezond leven met gezonde voeding.

DO'S

  • we kiezen hier niet voor de bekende stromen zoals vegan, vegetarisch, bio… omdat deze meestal principiële beslissingen omvatten die niet enkel de gezondheid en een gezond leven in het vizier hebben. Zoals blijkt is plant gebaseerde voeding zeker een goede piste. Bio is soms niet beschikbaar, is soms duur, en als je online bestelt komt de hele keten in beweging van verpakking van levensmiddelen (dikwijls ook zonder plastics) en het aan huis leveren. Hierdoor lever je een deel in van je eco principes. Bio als het kan, zoniet niet bio.

  • plantaardige melkproducten: deze zijn perfecte vervangers voor de dierlijke producten

  • seizoengroenten en -fruit hebben de voorkeur. Laat de natuur voor een stuk bepalen wat je in je voeding verwerkt.

  • Breng evenwicht in je voeding met onverzadigde vetten (vette vis, noten, vloeibare plantaardige oliën zoals olijfolie, olijven, avocado’s, lijnzaadzonnebloempitten,…)

DONT'S

  • processed food: is niet waar we voor kiezen. te veel suiker, chemische bestanddelen waaronder kleurstoffen en bewaarmiddelen, zorgen voor het omgekeerde van wat we willen bereiken.

  • suiker: in groenten en fruit zitten meer dan voldoende suikers zodat elke extra toevoeging (in je koffie/thee/desserten) beperkt moet worden, onnodig is. Suiker heeft een erg nadelig effect op je gezondheid. Een moeilijke want wie heeft niet graag een lekker koekje? Je stinkende best doen is de boodschap want we zijn allemaal maar mensen (ook voor mij soms een moeilijke).

  • melk: dierlijke melkproducten zijn nefast voor je gezondheid vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar. We maken deel uit van de zoogdieren en zoals we weten uit de dierenwereld worden pasgeboren dieren gezoogd tot maximaal een aantal weken/maanden. Nadien maakt melk geen deel meer uit van de voeding. Alle zoogdieren zijn dan ofwel planteneters ofwel vleeseters. Geen zoogdier mengt deze twee soorten voedingen, behalve de mens. Het feit dat wij dierlijke melkproducten blijven consumeren is te wijten aan de marketing die deze als gezond promoot.

  • Verzadigde vetten: vermijd een overdaad aan verzadigde vetten (roomboter, margarine, kokos- en palmolie, volle melkproducten en kaas, vette vleeswaren, koek/chocola/gebak, snacks,…)  

Enkele Reflecties:

​

  • Wat zijn jouw basisprincipes voor een gezond voedingspatroon?

  • Welke items voeg jij graag toe aan de DO's en DONT's?

​

Laat het ons weten via een bericht. Wij nemen jouw input graag op in onze artikels. Contacteer ons.

​

“Nothing is as good, as ‘being healthy’ feels”
 Anthony Robins

bottom of page